De ce Bio?

Sigla bio

Sigla bio sau eticheta eco

Dacă faceți cumpărături este destul de posibil să fi observat simbolul „Bio” pe unele produse. Această etichetă înseamnă pur și simplu că produsul este organic. În 1991, Uniunea Europeană a adoptat reglementări privind producția ecologică de produse Agricole,iar în 1999, normele au fost extinse pentru a acoperi producția bio de animale. Sigla bio asigură faptul că producătorii nu au folosit pesticide sau alte substanțe chimice pentru a-și cultiva produsele sau pentru a-și hrăni animalele. De asemenea, evită OMG-urile cât mai mult posibil.
Produsele organice trebuie să fie acreditate de o organizație terță prin care să respecte standardele europene. Acest lucru indică faptul că ingredientele produsului au fost aprobate de o agenție a acestei autorități.
Sigla UE pentru produse ecologice oferă produselor organice fabricate în Uniunea Europeană o identitate vizuală consistentă. Astfel bunurile bio vor fi mai ușor de găsit pentru cumpărători, iar producătorii vor putea să le comercializeze și să le exporte în întreaga UE.

Acreditare bio

Doar bunurile care au fost acreditate ca bio de către o organizație sau entitate de certificare acreditată au voie să utilizeze sigla. Pentru a face acest lucru, trebuie să respecte un set de cerințe stricte de fabricație, procesare, transport și depozitare. Aproximativ în același timp, marca va fi văzută numai pe articolele care utilizează cel puțin 95% ingrediente bio și îndeplinesc alte cerințe stricte. Este interzisă combinarea versiunilor bio și neecologice ale aceluiași ingredient.
Toate produsele bio trebuie să aibă o etichetă, care trebuie prezentată în conformitate cu normele impuse de Uniunea Europeană. Acest lucru se face pentru a evita incertitudinea pieței, pentru a păstra încrederea consumatorilor în produsele ecologice și pentru a ajuta autoritățile în eforturile lor de control.

Ce sunt produsele Bio?

Conținutul unui produs bio trebuie să aibă în componență minim 95% ingrediente organice. (restul de 5% este lăsat în cazul poluării atmosferice).

Condiții de utilizare ale siglei bio

Emblema trebuie utilizată în următoarele scopuri:
• toate produsele alimentare preambalate din UE, obținute și vândute ca produse ecologice în UE.

Sigla bio nu are voie să fie utilizată în următoarele cazuri:
• produse în care au fost folosite ingrediente ecologice într-o proporție mai mică de 95%
• produse care nu se încadrează în setul de reguli impuse în privința producției precum: cosmeticele sau produsele obțiunte prin pescuit sau vânătoare
• produsele, unde tehnologii nereglementate au fost folosite în procesarea sau producția lor.

Calitatea produselor bio

Studiile efectuate în ultimele decenii indicat mai multe aspecte pozitive ale calității alimentelor organic.

Sigla națională AE

Sigla național „ae”, care este unic pentru produsele ecologice românești, este combinat cu sigla comunitară pentru a finaliza marcajul, permițând cumpărătorilor să recunoască produsele produse prin procese organice. AE înseamnă agricultură ecologică.
Scopul sistemului de agricultură ecologică este de a crește alimente mai sănătoase, care să fie mai potrivite pentru metabolismul uman, păstrând în același timp și dezvoltând mediul. Producerea de produse agroalimentare noi și autentice, respectând în același timp considerentele naturale și de mediu, este unul dintre obiectivele cheie ale agriculturii ecologice. Obiectivele, principiile și orientările care se aplică agriculturii organice sunt descrise în legislația UE și națională. Aceste legi guvernează următoarele fațete ale sistemului de agricultură ecologică: fabricarea, etichetarea, comerțul, fabricarea, inspecția și înregistrarea, pe lângă specificația metodei de producție în sectoarele de producție a fructelor, animalelor și acvaculturii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *