De ce Bio?

Diferența între bio și natural

Diferenta intre bio si natural

Diferența între bio si natural

O mulțime de oameni sunt confuzi cu privire la tipul de mâncare care este mai bun între produsele bio și cele obișnuite convenționale. O altă confuzie vine și din diversitatea de termeni: eco, bio, organic, natural. Odată ce vei citi despre acești termeni te vei lămuri ce înseamnă fiecare și sper că îți va fi mai ușor să iei decizii în a alege ce consumi.
Produs bio, produs eco, produs organic, produs ecologic sunt termenii folosiți pentru a identifica un produs cetificat ecologic. Cea mai des întâlnită denumire este de produs bio, majoritatea magazinelor sau producătorilor folosesc termenul "BIO" în prezentarea produselor. Totuși de multe ori există confuzie cu privire la termenul de “natural”, care în teorie ar părea asemantor cu celelalte, însă în practică lucrurile stau diferit. Natural reprezintă produsele convenționale, care nu sunt supuse controalelor riguroase și în producerea sau creșterea nu există reglementări în privința pesticidelor, hormonilor de creștere sau a substanțelor chimice.
Bazându-ne pe acest fapt nici produsele de “țară” sau “tradiționale” nu sunt mai bune decât cele de pe rafturi decât dacă cei care le-au crescut, au făcut-o pe o cale naturală, neadăugând concentrate sau forme chimice de creștere.

Produs natural

Un produs natural nu are niciun fel de certificare sau vreo garanție că este lipsit de substanțe chimice sau că nu au fost stropite. Oamenii încep să profite de creșterea industriei BIO și să atribuie tot felul de cuvinte produselor pentru a obține mai mulți bani prin vânzarea acestora.
Cuvântul natural nu înseamnă nimic practic, căci nu există o lege prin care să fie reglementată folosirea acestuia. Orice produs este natural, cât timp nu este crescut într-un laborator. Astfel pe eticheta de pe spate se pot regăsi o grămadă de coloranți, aditivi sau ingrediente a căror producție nu este supusă niciunui control.
Astfel această eticheta de “produs natural” nu este decât o strategie de marketing prin care producătorii încearcă să crească prețurile unor alimente care nu au nicio siguranță.

Produs bio, eco, organic. Care e diferența?

Nu este nicio diferență reală între acești termeni, cât zona în care se utilizează. Organic este folosit cu precădere în Anglia, SUA; BIO se folosește în spațiul franco-german, iar Eco/Ecologic este denumirea cea mai des întâlnită în România. Pentru o clarificare mai în amănunt te invit pe acest articol pentru mai multe informații despre produsele bio.
diferenta-intre-bio-si-natural-2

Procesul de producere a unui produs bio

Orice produs organic trebuie să fie însoțit de un certificat de conformitate care să indice fără echivoc că produsul este organic (în engleză se folosește termenul Organic Certificate).
Normele agriculturii ecologice trebuie urmate în timpul procesului de producție al unei mărfuri. Astfel de la început până la final, produsul trebuie să respecte regulile impuse pentru a obține certificarea BIO. Producătorii trebuie să permită vizitelor de inspecție efectuate de organismele de inspecție și certificare pentru a asigura coerența cu cerințele legislației actuale de prelucrare organică.

Merită mai mulți bani?

Costurile pentru o agricultură bio sunt mai mari decât cele convenționale, asta datorită faptului că există aceste numeroase controale și reguli, care trebuie în permanentă respectate și pentru că nu sunt atât de productive (lipsa pesticidelor și a agențiilor de creștere duce la o recolta mai slabă). Acest lucru conduce către un preț final mai mare și pe bună dreptate, însă costul implică o viață mai sănătoasă și o calitate mai bună a planetei.

Astfel plătim mai mulți bani, dar pe o calitate superioară.(pentru mai multe informații despre calitatea produselor intră pe acest link.) Eu unul aleg să plătesc cu 2-3 lei în plus pentru sănătatea mea.

Eticheta bio

Orice produs bio are si o eticheta verde amplasata, precum si un cod inscriptionat prin care se atesta verficarea de catre un control al comisiilor. Pentru mai multe detalii vezi acest articol despre eticheta bio. Dacă doresc să utilizeze marca UE pentru eticheta organică, producătorii, producătorii și dealerii trebuie să respecte reglementările UE stricte. Uniunea Europeană impune controale stricte la orice nivel al lanțului de aprovizionare, de la producător la consumator. Prin calcularea unui factor de risc, fiecare operator (producător, dealer, importator sau exportator) este inspectat cel puțin o dată pe an, dacă nu mai des.

Care este mai sigur pentru sănătatea noastră?

Alimentele organice și alimentele convenționale sunt ambele încadrate ca sigure pentru consum. Cu toate acestea, este recomandabil ca atunci când selectați produsele să verificați proveniența lor, căci despre multe nu se cunosc metodele de producție/creștere.
Prezența erbicidelor, fertilizanților sau pesticidelor în fructe va ajunge mai apoi în interiorul corpului nostru, iar aceste reziduuri pot cauza degajări toxice, precum și generarea de boli cronice. De asemenea în creșterea animalelor și produselor de proveniență animală convențională se folosesc antibiotice și hormoni, care și aceștia ajung într-un final în organismul nostru. Astfel, zi de zi ne supunem unor riscuri în ceea ce privește sănătatea noastră, căci după cum spune și o vorbă veche: Suntem ceea ce mâncăm. Iar dacă tot mai multe chimicale ajung în interiorul nostru, nu vom face decât să devenim mai toxici.
Deși sunt mai scumpe aceste produse, alegerea de a le consuma nu face decât să te scutească de mersul la doctor sau de multe medicamente. Prevenția este mama înțelepciunii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *