De ce Bio?

Ce sunt produsele bio sau organice?

Ce sunt produsele bio sau organice

Dacă ne uităm în jur, vom vedea că produsele organice ne înconjoară din ce în ce mai mult,iar pe rafturi apar tot mai multe marcaje speciale, pe care scrie „BIO” sau „ECO” sau „PRODUS ORGANIC”. Dar ce înseamnă aceste lucruri de fapt?

Ce sunt produsele Bio, Eco și Organic?

În primul rând toți acești termeni sunt sinonime, diferența o face în schimb zona de proveniență: în UE se folosește BIO și ECO, iar in SUA Organic. Produsele care respectă regulile producției ecologice poartă eticheta ECO sau această etichetă este utilizată în materialele promoționale. Sigla, care este strict definită de lege, trebuie să includă numărul de cod al organismului de inspecție, precum și informațiile „Adus în / din UE”. Prezentarea unui produs ca fiind BIO fără a avea ștampila este interzisă, precum și marcaje ce încearcă să imite acest lucru. ( Vezi articolul despre Sigla Bio)

Conținutul unui produs Bio

Conținutul unui produs bio trebuie să aibă în componență minim 95% ingrediente organice. (restul de 5% este lăsat în cazul poluării atmosferice)
Un produs Bio este obligat să aibă pe etichetă toate ingredientele.

În al doilea rând, producția organică înseamnă producția agricolă fără utilizarea de produse chimice sau sintetice precum: îngrășăminte minerale, hormoni, pesticide etc., interzice utilizarea OMG-urilor (modificărilor genetice) în orice etapă a producției organice, interzice utilizarea radiațiilor ionizante în procesarea alimentelor și materiilor prime, interzice utilizarea îngrășămintelor minerale cu azot și numai agenții permiși ar trebui folosiți ca sol și protecția plantelor.

În consecință produsele BIO reprezintă o agricultură cât mai curată și nepoluată de agenți chimici. De asemenea orice producție BIO este reglementată de comisii și de inspecții periodice, care verifică dacă produsele respect normele bine definite.

Eticheta unui produs bio

Orice produs bio are si o eticheta verde amplasata, precum si un cod inscriptionat prin care se atesta verficarea de catre un control al comisiilor. Pentru mai multe detalii vezi acest articol despre eticheta bio. Dacă doresc să utilizeze marca UE pentru eticheta organică, producătorii, producătorii și dealerii trebuie să respecte reglementările UE stricte. Uniunea Europeană impune controale stricte la orice nivel al lanțului de aprovizionare, de la producător la consumator. Prin calcularea unui factor de risc, fiecare operator (producător, dealer, importator sau exportator) este inspectat cel puțin o dată pe an, dacă nu mai des.

Reglementări ale comisiilor

Comisia Europeană a stabilit reguli stricte de certificare a produselor bio printre care se regăsesc următoarele practici:
• Culturile sunt rotite pentru a maximiza utilizarea resurselor;
• Pesticidele, îngrășămintele sintetice, antibioticele și alte substanțe chimice sunt puternic reglementate;
• Organismele modificate genetic (OMG) nu sunt premise în dezvoltarea de agriculture;
• Sunt incluse plantele rezistente la boli și animalele care s-au adaptat la mediul înconjurător.
• Sunt promovate resursele naturale, precum dejecțiile pentru îngrășăminte sau furaje generate în ferme..
• Animalele sunt crescute în ferme în aer liber și sunt hrănite organic, cu alimente ecologice.
• Creșterea animalelor sunt adaptate diferitelor specii de animale și se desfășoară în condiții etice.

Bloom vinde produse certificate ECOLOGIC/BIO în conformitățiile reglementării Uniunii Europene, majoritatea produselor venind din țări precum: Germania, Italia. Găsiți pe site-ul nostru o varietate de produse BIO, de la alimente, la cosmetice până la detergenți.

Un gând la „Ce sunt produsele bio sau organice?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *