De ce Bio?

Calitatea produselor bio

Calitatea produselor bio - Mit sau Realitate?

În ultimele decenii, încrederea consumatorilor în calitatea alimentelor a scăzut drastic, în principal din cauza conștientizării ecologice crescânde și a mai multor scandaluri alimentare. Consumatorii au început să caute alimente mai sigure și mai bine controlate, produse într-un sistem mai ecologic.Alimentele produse organic satisfac pe larg cerințele de mai sus; până acum studiile de cercetare au confirmat parțial această opinie.
Culturile organice conțin mai puțini nitrați și nitriți și mai puține reziduuri de pesticide decât cele convenționale. Conțin de regulă mai multă substanță uscată, vitamina C, compuși fenolici, aminoacizi valoroși și zaharuri totale; cu toate acestea, nivelul de carotenoizi este adesea mai mare la produsele vegetale convenționale. Culturile organice conțin adesea mai mulți compuși minerali; au de obicei o calitate senzorială și de stocare mai bună. Animalele de fermă din turme organice și mici mamifere experimentale hrănite organic prezintă adesea parametri mai buni de sănătate și fertilitate.Studiile efectuate în ultimele decenii indicat mai multe aspecte pozitive  despre calitatea produselor bio, dar și câteva incertitudini.

Părți pozitive

1. Culturile organice conțin mai puțini nitrați și nitriți și mai puține reziduuri de pesticide decât cele convenționale.

2. Produsele vegetale organice conțin, de regulă, mai multă substanță uscată, mai multe vitamine C și vitamine din grupul B, mai mulți compuși fenolici, mai mulți aminoacizi indispensabili exogeni și mai multe zaharuri totale; cu toate acestea, nivelul de β caroten este adesea mai mare la produsele convenționale din plante; Produsele vegetale organice conțin statistic mai mult fier, magneziu și fosfor; acestea arată o tendință de a conține, de asemenea, mai mult crom, iod, molibden, seleniu, calciu, bor, mangan, cupru, potasiu, sodiu, vanadiu și zinc.

3. Produsele vegetale organice au de obicei o calitate senzorială mai bună - au miros și gust mai distincte și sunt mai dulci și mai compacte din cauza conținutului mai ridicat de substanță uscată; Preferința pentru produsele ecologice este tipică nu numai pentru oameni, ci și pentru animale precum șobolanii, iepurii și găinile.

4. Legumele, cartofii și fructele din producția ecologică prezintă o calitate mai bună a depozitării în timpul iernii - în mod clar mai puține scăderi de masă, cauzate de procesele de transpirație, descompunere și descompunere. Motivul posibil este legat de conținutul mai mare de substanță uscată, minerale și zaharuri totale.

5. Animalele de fermă formează efective organice prezintă mai puține boli metabolice, cum ar fi cetoza, lipidoza, artrita, mastita și febra laptelui. Laptele și carnea de la animale crescute organic au acizi grași mai profitabili profili și conțin în mod regulat mai mult CLA (acid linoleic conjugat), care se consideră că are un efect imunomodulator și anticarcinogen asupra sănătății umane.

6. Animalele hrănite cu furaje cultivate organic prezintă parametri mai buni de sănătate și fertilitate: mai puține incidente de decese prenatale, puiet mai mare și o greutate mai mare a puilor la naștere și după 90 de zile și o imunitate mai bună la boli.

7. Alimentele procesate organic conțin mult mai puțini aditivi sintetici (agenți de colorare și aromatizare, îndulcitori, acizi grași trans artificiali etc.).

8. Alimentele organice ar trebui recomandate tuturor oamenilor, dar mai ales copiilor mici, femeilor însărcinate și care alăptează, persoanelor în vârstă sau bolnavilor cronici și vegetarienilor. Ultimul grup consumă multe legume care pot conține niveluri prea mari de substanțe cancerigene atunci când sunt produse în mod convențional.

9. Conținutul mai scăzut de nitrați și conținutul mai mare de compuși fenolici și vitamina C în culturile organice au o importanță specială pentru sănătate. Nitrații se transformă cu ușurință în tractul nostru digestiv în nitriți otrăvitori, care sunt precursorii nitrozaminelor cancerigene. Acest proces este împiedicat de vitamina C, iar carcinogeneza este întârziată de compușii fenolici. Prin urmare, legumele organice pot juca un rol important în prevenirea anti-cancer

Incertitudini

1. Micotoxinele pot contamina atât alimentele organice, cât și cele convenționale. Datele științifice sunt contradictorii, astfel încât problema necesită studii suplimentare.

2. Impactul alimentelor organice asupra sănătății umane trebuie în continuare examinat

3. Contaminarea mediului (metale grele, PCB, dioxine, hidrocarburi aromatice) poate fi similară în culturile organice și convenționale, deoarece impactul surselor industriale, de transport și comunale este similar asupra fermelor organice și convenționale situate în aceeași zonă. Cu toate acestea, nivelul de cadmiu pare a fi uneori mai mare în culturile convenționale, probabil datorită conținutului relativ ridicat de cadmiu din îngrășămintele minerale fosforice și nămolului comunal utilizat în sistemul convențional.

Concluzie

Deși există incertitudini, acestea se bazează pe factori externi și nu pe calitatea produselor bio. Există numeroase studii și păreri ce susțin alegerea produselor bio și ceea ce presupune calitatea acestora.

Site-ul nostru oferă produse certificate, lucru ce le atestă calitatea de bio. Astfel aveți garanția că ceea ce consumați a fost riguros verificat.

Surse

Brandt, K. și Mølgaard, J. P. (2001). J. Sci. Food Agric. 81: 924 - 931.Regulamentul Consiliului nr. 2092/91 din 24 iunie 1991 privind producția ecologică a produselor agricole și indicațiile referitoare la acestea privind produsele agricole și produsele alimentare, 1991Departamentul Regatului Unit pentru Mediu Alimentar și Afaceri Rurale. (2003) .http://www.defra.gov.uk/farm/organic/actionplan/prospects.htm.Lund, V. și Algers, B. (2003). Știința producției de animale 80: 55 - 68.Lundegårdh B., A. Mårtensson, A. (2003). Acta Agric. Scand., Sect. B, Științe sol și plante. 53: 3 - 15.Meier-Ploeger, A. (2005). Calitatea alimentelor și sănătatea umană a agriculturii organice. Seminar NJF 15 iunie 2005.Rembiałkowska, E. (2000). Sănătatea și calitatea senzorială a cartofilor și a legumelor selectate din fermele ecologice. Teza de abilitare. Universitatea Agricolă din Varșovia.Worthington, V. (2001). Jurnalul de Medicină Alternativă și Complementară 7: 161 - 173

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *