De ce Bio?

9 Motive pentru a alege produse Bio

O decizie mică, dar importantă

Zilnic ne confruntăm cu decizii, unele fiind mult mai importante decât lasă aparențele să se vadă. De exemplu, decizia de a cumpăra ceva convențional sau organic poate părea simplă, lipsită de urmări însemnate. Cum ar fi, însă, dacă ți-aș spune că această mică decizie poate duce la protejarea planetei și la prevenirea sau vindecarea unor probleme de sănătate? Ar mai părea o decizie neimportantă? Evident nu vorbesc despre rezultate peste noapte, ci despre un întreg proces prin care se poate ajunge la aceste lucruri: o schimbare totală, o “revoluție” Bio.

Ce înseamnă bio?

Mai întâi să înțelegem ce înseamnă de fapt BIO și care e diferența între un produs convențional și unul organic. Produsele organice sunt crescute fără aditivi industriali sau substanțe chimice sintetice. Eticheta BIO de pe produs atestă faptul că acesta a fost supus testelor comisiilor Europene și că a fost produs și crescut în condiții naturale. Astfel de teste urmăresc: sănătatea consumatorilor, protejarea mediului și a solului evitând folosirea de substanțe nocive. Produsele convenționale nu sunt reglementate și nici amplu investigate, astfel siguranță a ceea ce punem pe masă este sub semnul întrebării. Deși agricultura ecologică implică niște costuri mai mari decât cea tradițională, această produce alimente mai bogate în nutrienți. Iată zece motive pentru care ar trebui să consumăm tot mai des mâncare sănătoasă.
Produse BIO:
  • Produse BIO:

9 Motive pentru a alege produse Bio

1. Garanția etichetei BIO

Bio este cel mai reglementat sistem alimentar din Europa. Numai produsele organice garantează că nu folosesc pesticide toxice persistente, îngrășăminte sintetice sau OMG-uri (organisme modificate genetic) și nu se administrează antibiotice sau hormoni de creștere animalelor. Producătorii și procesatorii ecologici sunt supuși unor inspecții riguroase de certificare anunțate sau neanunțate - de către comisii pentru a se asigura că produc și procesează produse ecologice într-o manieră sigură.

2. Mai mulți nutrienți

Studii recente au descoperit că fructele, legumele și cerealele organice au mai mulți antioxidanți, mai puțini nitrați și cadmiu și mai puține reziduuri de pesticide decât culturile neorganice, făcându-le mai hrănitoare decât cele din urmă.

3. Gust mai bun

Atunci când o plantă crește organic fără pesticide, gustul său este, de asemenea, mai intens și plin de savoare. Studiile  arată că nivelurile mai mari de antioxidanți afectează calitățile ale alimentelor - gustul, aroma și simțul - și modul în care simțurile umane detectează aroma unică a alimentului.
Produse BIO:
  • Produse BIO:

4. Lipsa pesticidelor și substanțelor chimice

Consumul de alimente cultivate organic este singura modalitate de a evita pesticidele și îngrășămintele sintetice din alimentele cultivate comercial. Mărul crescut chimic are 20-30 de otrăvuri artificiale pe piele, chiar și după clătire. Aceste reziduuri de pesticide rămân în corpul nostru după ingestia acestor alimente, iar toxicitatea lor poate lăsa amprente clare în sănătatea noastră.

5. Ajută în combaterea schimbatului climatic

Faptul ca în creșterea și producerea bunurilor BIO nu se folosesc produși chimici determina lipsa degajarilor toxice in aer. Agricultura fără pesticide sintetice este, de asemenea, mai bună pentru păsările și animalele din apropiere, precum și pentru persoanele care locuiesc in vecinatatea fermelor. (sursa)

6. Reduce poluarea și protejează apa și solul

Produsele chimice, toxinele și îngrășămintele ne poluează climatul, ne contaminează sursele fragile de apă și devalorizează câmpurile fertile. Certificarea organică interzice utilizarea pesticidelor periculoase în agricultură și impune menținerea conștiincioasă a solului fertil și a habitatelor naturale. Agricultura organică reduce deșeurile, conservă apa, reduce eroziunea solului, îmbunătățește fertilitatea solului și consumă mai puțină energie.
Produse BIO:
  • Produse BIO:

7. Fără modificări genetice

Un OMG (organism modificat genetic) este o planta, un animal sau un microorganism, caruia i s-a modificat genetica în laboratoare, prin tehnologii noi apărute și puțin studiate . Acest lucru creează combinații de gene de plante, animale, bacterii și virusuri care nu apar în natură sau prin metode tradiționale de încrucișare.

8. Evitarea hormonilor, antibioticelor sau medicamentelor în produsele animale

Tot mai multe antibiotice iși pierd din capacitate și eficiență tocmai din cauza utilizării excesive al acestora în creșterea animalelor. Fermierii Bio pot trata animalele bolnave cu antibiotice doar ca ultimă soluție, însă acestea iși pierd certificarea BIO și nu mai pot fi vândute pe piață sub eticheta verde.

Antibioticele și hormonii prezenți în produsele animale ajung în corpul nostru și produc dereglari ce determină apariția bolilor cronice.

9. Promovează creșterea animalelor în condiții etice

Din punctul meu de vedere, ca iubitor de animale, o altă problemă pe lângă cea a hormonilor și antibioticelor o reprezintă condițiile de creștere. După cum bine știți, animalele crescute în comerț trăiesc în niște condiții lamentabil.Animalele crescute organic au cele mai înalte standarde de trai, cu mult spațiu pentru pășunat în mod natural. De asemenea, acestea sunt transportate în conformitate cu standarde stricte și merg doar la abatoare organice certificate.
Produse BIO:
  • Produse BIO:

Concluzie

Poate este ceva mai scump, însă toți acești bani nu sunt pur și simplu băgați în buzunare de corporații, ci se duc către o cauza pe care eu o consider nobilă. Am ales BIO nu doar pentru sănătatea mea, ci și pentru sănătatea celorlalți și aici mă refer și la animale, plante. Cu toții trăim pe aceași planetă și ar trebui să ne asigurăm că acțiunile noastre conduc către bunăstarea tuturor, nu doar cea individuală. De aceea noi, cei de la Bloom credem că prin acțiuni mici facem schimbări mari. Iar scopul nostru este acela de a ne informa comunitate, că împreună să facem o planetă ceva mai bună pentru viitorul nostru și al generațiilor care vor urmă. Citind aceste motive, am să te mai întreb încă odată. Merită să consumi BIO?

Surse: https://www.europarl.europa.eu/RegData/etudes/STUD/2016/581922/EPRS_STU%282016%29581922_EN.pdf
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5658984/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019963/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *