De ce BIO?​

Cuvântul “BIO” se referă la felul în care fermierul crește un produs agricol, precum fructe, legume, cereale, lactate sau carne. Practicile bio sunt concepute astfel încât: 

  • Îmbunătățesc calitatea solului și a apei; 
  • Reduc poluarea; 
  • Oferă medii sigure și sănătoase pentru animale; 
  • Promovează un ciclu de resurse autosustenabile.

Există numeroase denumiri care ne pot pune însă în dificultate în procesul de decizie.  BIO, ECO sau Organic înseamnă același lucru, diferența fiind zona în care se utilizează terminologia respectivă: SUA și Canada folosesc “organic”, iar in spațiul European este folosit atât ECO(ecologic) și BIO (biologic). În schimb eticheta de “produs natural” nu face parte din această categorie și induce de multe ori în eroare procesul de decizie. Aceste produse nu sunt certificate și nici verificate, putând conține aditivi și conservanți.

Dezvoltarea și progresul ne-au făcut din ce în ce mai concentrați pe cantitate în detrimentul calității, de aceea tot mai multe produse ajung să fie tratate cu chimicale (pesticide, hormoni, insecticide) pentru a crește rapid și a arăta bine. Asta aduce în schimb repercursiuni negative confirmate de studii, atât în sănătatea noastră, cât și cea a mediului. 

 

Ce înseamnă de fapt bio? O agricultură sustenabilă și tehnologii nepoluante. Așa se nasc produse sănătoase, gustoase, care respectă natura și sunt crescute în armonie cu mediul. Aceste produse trec apoi printr-o serie de verifcări și reglementări stricte prin care li se testează calitatea. Astfel consumatorii au siguranța unei alimentații sănătoase.

Fructele și legumele ecologice conțin o cantitate mare de vitamine, minerale si antioxidanti, ceea ce le face mai nutritive și mai sănătoase decât cele din agricultura convențională, unde sunt folosite pesticide. S-a dovedit că fructele și legumele bio conțin cu până la 40% mai mulți antioxidanți decât celelalte. Pe langă acest aspect pastrează și un gust plăcut și natural prin lipsa toxinelor aflate în chimicale. 

Avantajul în produsele de origine animală BIO constă în faptul că acestea sunt crescute în natură, sunt libere și primesc mâncare organică. De asemenea nu li se administrează antibiotice și hormoni de creștere, care ulterior pot să ajungă în corpurile noastre.

Fiecare dintre noi este responsabil pentru propria bunăstare, iar aceasta începe printr-o alimentație corectă. Alege sănătatea ta, alege BIO! 

Abonează-te la newsletter pentru mai multe informații.